Spring til hovedindhold

REHPA Netværksmøde om kommunal rehabilitering for mennesker med livstruende sygdom

Første netværksmøde i Netværket om kommunal rehabilitering for mennesker med livstruende sygdom bliver afholdt hos REHPA, Nyborg fredag den 15. november 2024 kl. 09.30-15.00.

Målgruppen for netværket er fagpersoner, der arbejder med rehabilitering i kommunerne til borgere med livstruende sygdom, fx fysioterapeuter, ergoterapeuter, sygeplejersker m.fl.

Netværksmødet finder sted på Nyborg Sygehus, Vestergade 17B, 5800 Nyborg i Træningssalen. Følg skiltene til REHPA rehabiliteringsophold.

Der er gratis parkering på sygehusets matrikel.

Er du med tog, tager det 15-20 min. at gå fra stationen.

Program – Livet med livstruende sygdom: Eksistens, mening, mål og håb

I Hvidbog om rehabilitering, der udkom i 2022, nævnes ’det eksistentielle’ otte gange, derved adskiller den sig fra version 2004, hvor eksistens ikke var nævnt. Det er bl.a. udtryk for forskydninger i, hvem der er målgrupper for rehabilitering. Når vi i stigende grad beskæftiger os med rehabilitering til mennesker med livstruende sygdom, er eksistentielle spørgsmål særligt vigtige. Men hvordan kan vi forstå ’det eksistentielle’, og hvordan kan vi arbejde med det i praksis?

På temadagen vil vi give nogle gode bud på, hvordan vi kan forstå, tale om og arbejde med eksistentielle spørgsmål og aspekter i rehabiliteringspraksis. Der vil være oplæg og dialog om kilder til mening, om værdier, mål og håb. Oplæggene er fra igangværende forskning på området, og deltagerne inviteres dermed ind i ’maskinrummet’ og inviteres til at tænke med i forskningen.

Det er det første møde i det nyetablerede netværk for kommunale fagpersoner, der arbejder med rehabilitering til mennesker med livstruende sygdom, og vi ser frem til en spændende dag.

09.30-10.00: Præsentation af netværket og kommissorium ved Jette Thuesen, lektor, REHPA

Oplæg om, hvordan eksistentielle forhold adresseres i hvidbogen og i udvalgte kvalitetsstandarder og retningslinjer. Desuden præsentation af en analyse af Murray et al (2017) om fysisk, psykisk, social og eksistentielt velbefindende i forskellige patientgrupper

10.00-10.30 inkl. pause: Netværksgrupper hilser på hinanden

Vi danner op til 7 grupper på tværs af deltagerne.

10.30-12.15: Kilder til mening i livet med hjertesygdom. Udvikling og evaluering af et tilbud til hjerterehabilitering ved Nina Rottmann, psykolog og forsker, SDU og Annette Rasmussen, klinisk leder, REHPA

  • Hvad gør livet meningsfuldt at leve? Hvad er særligt vigtigt i livet? Oplevelsen af personlig mening i livet har ofte stor betydning for menneskers trivsel, men det kan være udfordrende at (gen)skabe mening i livet med eller efter sygdom. Kilder til mening-kortmetoden er udviklet til at udforske personlige kilder til mening. Oplægget vil præsentere metoden og et forskningsprojekt, der tilpasser og evaluerer metoden til brug i kommunal rehabilitering.
  • I en ACT-baseret tilgang står værdibaserede handlinger centralt. Oplægget præsenterer, hvordan ’Kilder til mening – kortmetoden’ understøtter Forskningsklinikkens deltagere og deres identifikation af egne værdier i et meningsskabende perspektiv med betydning for den enkeltes udvælgelse af mål og værdibaserede handlinger mod bedre livskvalitet.
  • Derefter er der gruppearbejde og opsamling i plenum før frokost med spørgsmål, som produceres af Nina og Annette. Kortene står til rådighed i for grupperne.

12.15-12.45: Frokost

12.45-14.15: Mål og håb ved Vibeke Graven, seniorforsker, REHPA og Merete Tonnesen, postdoc, DEFACTUM

Alvorlig sygdom kan udfordre håb og føre til håbløshed. Håb er samtidig en grundlæggende kilde til at leve med de trængsler, livet giver. På baggrund af forskning i forskellige kontekster, herunder arbejde med målsætning i rehabiliteringspraksis, vil vi belyse forholdet mellem mål og håb, samt hvordan håb kan have forskellig betydning og ændre sig ved alvorlig sygdom.

Vi åbner for, at deltagerne på baggrund af egne erfaringer diskuterer håbets rolle i rehabilitering af mennesker med alvorlig sygdom og deres pårørende.

14.15-15.00: Arbejde i netværksgrupper – inkl. dialog om mulige emner til kommende temadage

Tilmelding

Tilmeldingsfristen er overskredet og mødet er fuldt booket.

Husk at melde afbud via link i bekræftelsesmail, hvis du bliver forhindret.

Yderligere information

Læs mere om netværket på rehpa.dk

Ved spørgsmål til netværket kontakt enten Jette Thuesen eller Annette Rasmussen fra REHPA.

Arbejdsgruppen

Til top