Mennesker med uhelbredelig kræft dør ofte 1-2 år efter, at de har fået kræftdiagnosen. Derfor bør patienter og pårørende tilbydes palliative indsatser tidligt i forløbet og ofte sideløbende med behandlingen.
I Danmark vil flertallet af kræftpatienter overleve deres sygdom og dø af andre årsager end kræft. Til trods for det, er kræft fortsat en hyppig dødsårsag. Et nyt studie fra REHPA viser, at størstedelen af de patienter, der dør af deres kræft, de dør inden for en relativt kort periode. En kobling af data mellem Dødsårsagsregisteret og Cancerregisteret viser, at mere end halvdelen af de mennesker, der dør af kræft, de dør inden for det første år efter kræftdiagnosen, og syv ud af 10 dør inden for to år efter diagnosen.
Desværre understøtter disse data ikke den opfattelse, at uhelbredelig kræft i mange tilfælde er blevet en sygdom, som man kan leve med i lang tid, inden man dør af den. Derimod understøtter studiet, at patienter med uhelbredelig kræft og deres pårørende skal have vurderet deres behov for palliative indsatser allerede i nær relation til diagnosetidspunktet.
Hvis patient og pårørende har palliative behov, så skal de relevante indsatser tilbydes – og her er det vigtigt at understrege, at:
Mange patienter med uhelbredelig kræft kan således have stor gavn af både at få behandling målrettet kræftcellernes vækst – samtidig med en eller flere palliative indsatser til både patient og pårørende.
Forsker Lene Jarlbæk står bag studiet, som blev præsenteret på European Cancer Rehabilitation Survivorship Symposium den 10.-11. september 2018 i København.
Download posteren CHRONIC CANCERS: SURVIVAL TIME FROM DIAGNOSIS TO DEATH. An epidemiological perspective
Studiet blev præsenteret via Poster 26. Ved henvisning til studiet brug venligst reference: ’Jarlbæk L, REHPA, Poster 26, ECRS-symposium 2018, Cph.’