Spring til hovedindhold

Notat deler REHPA Forskningskliniks erfaringer med et rehabiliteringsforløb til mennesker med kræftrelaterede smerter

REHPA udgiver nyt notat ’Evaluering af fire rehabiliteringsforløb udviklet til mennesker, der lever med kræftrelaterede smerter’.

Mange patienter, der lever med kræftrelaterede smerter, oplever, at smerterne påvirker deres livskvalitet og funktionsevne i dagligdagen. De oplever også, at de har behov for at få hjælp til at håndtere smerteproblemerne. REHPA Forskningsklinik har udviklet og afprøvet et gruppebaseret rehabiliteringsforløb for mennesker med og efter kræft med fokus på self-management af kræftrelaterede smerter.

På baggrund af de fire første forløb i forskningsklinikken har AC-medarbejder Patrick Hansen, forløbsleder Dorthe Søsted Jørgensen, seniorforsker Lene Jarlbæk og klinisk leder Annette Rasmussen skrevet et notat. Heri deler de både perspektiver på self-management af smerter og erfaringer fra ‘CanPEx-pilot’-forløbene.

– Notatet samler erfaringerne fra de første forløb CanPEx-pilot, hvor håndtering af kræftrelaterede smerter i dagligdagen har været i fokus. Vi håber, at andre sundhedsprofessionelle kan drage nytte af vores erfaringer og perspektiver, hvis de har planer om at arbejde med self-management til målgruppen. Samtidig danner notatet også grundlag for REHPAs videre udvikling af forløbet i REHPA, siger AC-medarbejder Patrick Hansen.

Målet med self-management er at skabe et samarbejde mellem professionelle og patienterne. Samarbejdet skal hjælpe patienterne til bedre at kunne håndtere de problemer, som smerterne medfører i deres dagligdag.

Relevant at tilbyde rehabilitering

Deltagerne på forløbet i REHPA Forskningsklinik har fået gruppebaseret undervisning, inspiration, øvelser og hjælp fra professionelle. På forløbet har deltagerne kunnet gøre sig erfaringer med self-management, som et fundament for at håndtere smerterne ud fra egne problemer og værdier i dagligdagen.

Det er muligt og relevant at tilbyde et rehabiliteringsforløb til mennesker med kræftrelaterede smerter, der har fokus på self-management af smerterne. Det har arbejdet med de fire første forløb vist. Fokus for forløbet har ikke været, hvorvidt interventionen havde effekt, men udelukkende om det var muligt at gennemføre.

– De erfaringer vi har gjort os i forskningsklinikken, mener vi, kan være gavnlige for andre, der arbejder med mennesker, der oplever kroniske smerter. Derfor deler vi vores erfaringer i notatet. Notatet henvender sig til sundhedsprofessionelle, der arbejder med patienter, der har kræftrelaterede smerter eller andre kroniske smerter. Det kan fx være ansatte i kommunernes kræftrehabiliteringstilbud eller i senfølgeklinikkerne, siger Patrick Hansen.

Patrick Hansen, Dorthe Søsted Jørgensen, Annette Rasmussen (ikke på billedet) og Lene Jarlbæk præsenterede resultaterne med en poster på European Survivorship and Rehabilitation Symposium 2024.

Ac-medarbejder Patrick Hansen, forløbsleder Dorthe Søsted Jørgensen og seniorforsker Lene Jarlbæk præsenterede resultaterne med en poster på European Survivorship and Rehabilitation Symposium 2024.

Læs hele notatet som PDF.

Til top