Spring til hovedindhold

Ny analyse: 30 % af ældre, der dør på sygehus, dør inden for de første 48 timer

Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed har udgivet en rapport, der analyserer, hvor ældre over 80 dør. Særligt sætter den fokus på, hvor mange der dør på sygehusene, og hvad der kendetegner det sidste sygehusophold for de ældre, der dør der.

Mange ønsker at dø hjemme, mens færrest ønsker at dø på et sygehus. Det viser forskning. Alligevel dør knap en tredjedel af ældre danskere over 80 år på et sygehus. Der er stor variation i, hvor de ældre dør på tværs af diagnoser. Over halvdelen af de ældre, der dør på grund af luftvejssygdomme, som for eksempel KOL, dør på et sygehus. Det viser en ny analyse som Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed har udarbejdet (linket åbner en pdf).

–  Det er vigtigt, at alle har mulighed for at dø, hvor de ønsker det. Derfor er vi nødt til at tale om, hvor og hvordan vi ønsker at dø, siger Mette Raunkiær, professor og forskningsleder ved REHPA.

Selvom man har udtrykt, hvor man ønsker at dø, er det ikke nødvendigvis muligt, det viser et scoping review, som REHPA har udarbejdet.

Opmærksomhed på tidlig palliation og behandlingsniveau

Benchmarkingenhedens analyse viser, at hver tredje af de ældre, der dør på et sygehus, dør inden for 48 timer. Næsten alle de sidste sygehusophold for de ældre er på medicinske afdelinger og er af akut karakter. 10 % af de ældre er døde efter mindre end 12 timer. Alligevel er gennemsnitslængden af indlæggelserne markant højere end gennemsnittet for alle sygehusophold.

– Måske kan nogle af de akutte indlæggelser blandt de ældre i den sidste tid af livet undgås ved at have fokus på en tidlig palliativ indsats og en samtale mellem den ældre, fagpersonale og eventuelt pårørende om ønsker til behandlingsniveau og dødssted, mener Mette Raunkiær.

Godt 18 % af indlæggelserne, hvor den ældre dør på sygehuset, er med diagnoser, som lungebetændelse, dehydrering og lignende.

I analysen lægger Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed op til dialog mellem region, kommune og den praktiserende læge. Det er nødvendigt at tale om, hvornår det kan være særligt relevant at overveje, om behandling og pleje i den sidste tid alternativt kan varetages i hjemmet, så det er muligt for den ældre at dø hjemme.

REHPAs scoping review undersøgte, hvilke faktorer der påvirker dødssted. Reviewet finder, at et fokus på symptomhåndtering kan give flere mennesker mulighed for at modtage tilstrækkelig behandling ved livets afslutning og give dem mulighed for at dø, hvor de ønsker det.

Læs Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenheds artikel om rapporten

Du kan også dykke ned i hele rapporten som pdf

Til top