Kortlægning af kræftrehabilitering viser, at stort set alle kommuner i dag har et tilbud om rehabilitering til mennesker med kræft. Men indholdet varierer, og der er behov for at styrke det tværsektorielle samarbejde mellem kommuner, almen praksis og hospitalsafdelinger.
Den nye kortlægning af kræftrehabiliteringen følger op på kortlægningen fra 2017. Rapporten giver en status på fire temaer, der også indgik i 2017:
Både sengeafdelinger, ambulatorier og terapiafdelinger samt kommuner har deltaget i kortlægningen.
Sideløbende med REHPAs kortlægning har Forskningsenheden for Almen Praksis (FEA) på Syddansk Universitet (SDU) lavet en undersøgelse i almen praksis: Kortlægning af kræftopfølgning og palliation i Almen Praksis 2021.
REHPA og FEA har delt resultater i de to kortlægninger og er udover egne anbefalinger også kommet frem til en fælles anbefaling på baggrund af de to kortlægninger:
Den systematiske brug af fælles behovsvurderingsredskaber i sengeafdelinger og ambulatorier er stagneret siden 2017-kortlægningen. Hver femte sengeafdeling og ambulatorie tilbyder systematisk behovsvurdering til alle patienter. Samtidig er der samlet set sket et fald i anvendelsen af og kendskabet til det regionale behovsvurderingsskema på tværs af hospitalsafdelinger og kommuner.
44 % af kommunerne benytter det regionale behovsvurderingsskema. Halvdelen bruger andre skemaer.
Næsten alle kommuner har indarbejdet faglige indsatser ift. rehabilitering, mens 63 % har indarbejdet palliative indsatser. De fleste kommuner vurderer deres indsatser ift. rehabilitering tilstrækkelige, mens palliative indsatser i mindre grad vurderes tilstrækkelige.
Kortlægningen viser også, at stort set alle kommuner i dag har et tilbud om rehabilitering til mennesker med kræft, og at der har været en stigning i diagnosespecifikke tilbud. Der er især diagnosespecifikke tilbud til borgere med brystkræft, hoved-hals kræft, prostatakræft og lungekræft. Indsatserne varierer dog, og der er især indsatser inden for det fysiske og psykiske område, mens indsatser på det socialfaglige, eksistentielle og palliative område er mindre hyppige. Desuden mangler indsatser til patienter med fremskreden kræft.
Resultaterne af kortlægningen viser, at der er brug for at styrke det tværsektorielle samarbejde generelt og specielt det gensidige kendskab til hinandens praksis og muligheder, ikke mindst hvad angår aktørernes kendskab til kommunernes rehabiliteringstilbud og kendskabet hospitaler og almen praksis imellem. Det er en væsentlig barriere for at skabe koordinerede og sammenhængende forløb.
Vi er nået langt med implementeringen af kræftrehabilitering, men der er stadig potentiale for forbedring. Det er vigtigt, at der er rehabilitering for alle målgrupper, og der er plads til at udvikle det tværsektorielle arbejde yderligere. Samtidig skal vi have fokus på helt centrale elementer som behovsvurdering og rehabiliteringsindsatser, for at sikre rehabilitering til alle med behov
Jette Thuesen, projektleder på kræftkortlægningen
Det anbefales endvidere at videreudvikle kommunikationsvejene både digitalt og indholdsmæssigt, det ses som en forudsætning for fælles kommunikationsstrategier, som eksempelvis fælles videokonsultationer.