Spring til hovedindhold

Ny rapport: Aktivitet, kræft og livskvalitet i eget hjem

Flere og flere mennesker lever med en uhelbredelig kræftsygdom, og mange af dem ønsker at blive i eget hjem så længe som muligt. Men hvordan hjælper man mennesker til at have livskvalitet også i den sidste tid af livet? Det har en gruppe forskere undersøgt i et stort forskningsprojekt med titlen ”Aktivitet, kræft og livskvalitet i eget hjem”. Resultaterne er samlet i en formidlingsrapport, der sætter fokus på, hvad der giver den enkelte livskvalitet trods sygdom. Ikke overraskende er det vigtigt for folk at kunne mestre sit eget liv og håndtere almindelige hverdagsaktiviteter, samt at have overskud til de nære ting som at være sammen med familie og venner, at gå tur med hunden og komme ud i naturen.

Hverdagslivet giver mening og livskvalitet

Professor Karen la Cour, REHPA, har sammen med seniorforsker Åse Brandt, Socialstyrelsen, stået i spidsen for forskningsprojektet, der er det første og største studie af sin art i verden. Projektet er forløbet i 2012-2018 og bestod af tre delstudier, som tilsammen har sat væsentlige forskningsaftryk på et næsten uberørt område.

Projektet har været grundstudie og har skabt grundlæggende evidensbaseret viden på det ergoterapeutiske område i forhold til mennesker med fremskreden kræftsygdom. Resultaterne er gennem årene formidlet i en lang række forskningsartikler, mv. og er nu også samlet i en formidlingsrapport. I rapporten finder du fakta og data om projektet og får samtidig forskernes kommentarer til, hvordan vi bedst hjælper patienter med at leve hverdagslivet og deltage i sociale relationer – og dermed opnå bedre livskvalitet trods livstruende sygdom.

Download rapporten som PDF

Kontakt rehpa@rsyd.dk hvis du ønsker en trykt version af rapporten tilsendt.

Fakta om AKT-projektet

Projektledelse: Professor Karen la Cour og seniorforsker Åse Brandt.

Forskergruppen bestod af: Karen la Cour, Åse Brandt, Eva Wæhrens, Hanne Peoples, Line Lindahl-Jacobsen, Marc Sampedro Pilegaard, Lisa Gregersen Østergaard og Sara Marie Hebsgaard Offersen.

AKT-projektet består af tre delstudier:

  • Studie 1: Et tværsnitstudium, der inkluderede 164 patienter
  • Studie 2: Udvikling af et ergoterapibaseret interventionsprogram baseret på et litteraturstudie af eksisterende forskning, praksiserfaringer og brugerperspektiver
  • Studie 3: En randomiseret, kontrolleret undersøgelse af effekten af interventionsprogrammet.

AKT-projektet blev finansieret af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

Til top