Spring til hovedindhold

Nyt digitalt kognitivt screeningsværktøj til mennesker der har haft hjertestop

Anders Wieghorst har i sin ph.d. udviklet og afprøvet et nyt digitalt kognitivt screeningsværktøj, der er skræddersyet til mennesker, der har overlevet hjertestop uden for hospitalet. Værktøjet kan vurdere risikoen for kognitive følger efter hjertestop.

DANish Cognitive Screen for Cardiac Arrest Survivors (DANcSCA). Det er navnet på det nye digitale screeningsværktøj, Anders Wieghorst har udviklet i sin ph.d.

Anders Wieghorst

– Mennesker, der har overlevet et hjertestop uden for hospitalet, oplever ofte kognitive vanskeligheder efterfølgende. Mit review bekræfter vores tidligere vurdering af, at ca. en tredjedel af overleverne har kognitive vanskeligheder. Det har stor betydning for deres livskvalitet. Tidligere har der ikke været en målrettet screening, der kan finde de overlevere, der har kognitive udfordringer, siger Anders Wieghorst.




DANcSCA er udviklet specifikt til målgruppen. DANcSCA-modellen anvender en multiklasse-tilgang, der klassificerer hjertestopoverlevere i tre kategorier:

  • Grøn – lav risiko for kognitive vanskeligheder
  • Gul – moderat risiko
  • Rød – høj risiko.

Klassifikationssystemet har til formål at reducere antallet af patienter, der fejlvurderes og dermed ikke får tilbudt den rigtige rehabilitering. Behandlingsforløbene kan forbedres til glæde for den enkelte patient. Det gøres ved at skelne mellem de patienter, der kan afslutte behandlingen, dem der skal have specialiseret behandling eller rehabilitering, og resten, som kan hjælpes med en indsats fra hjerteafdelingen – en indsats der bliver testet i et nyt forskningsprojekt.

Forenklet og mere tilgængelig screening

Den nye screening sikrer en mere konsistent og tilgængelig screening. Den kan bruges på både hjerteafdelingen, i rehabilitering og i kommunerne af sundhedspersonale uden speciel uddannelse. Med DANcSCAs multiklasse-tilgange bliver patienter, der har risiko for at opleve kognitive vanskeligheder, sendt videre til yderligere tilbud. Andre patienter bliver enten sendt hjem eller til rehabilitering i for eksempel kommunerne. De overlevende får viden om potentielle kognitive mangler og passende skræddersyet støtte, tidligere end det ellers har været muligt. Derved kan patienterne tilpasse sig og undgå at handle uhensigtsmæssigt og risikere yderligere komplikationer, som symptomer på angst og depression, ved fx at starte for tidligt på fuldtid på arbejde.

DANcSCA er udviklet ved først at lave en gennemførlighedsundersøgelse.

– Den gav vigtige indsigter i implementeringen af screeningsværktøjet. Efter gennemførligheds-undersøgelsen validerede vi DANcSCA for at vurdere, hvor nøjagtigt den kunne bruges til at identificere personer med forskellige niveauer af risiko for kognitive vanskeligheder, fortæller Anders Wieghorst.

Mere nuanceret vurdering

I sin afhandling sammenligner Anders Wieghorst også DANcSCA med eksisterende screeningsværktøjer som Montreal Cognitive Assessment (MoCA) og Symbol Digit Modalities Test (SDMT).

– DANcSCA viser højere validitet og en mere nuanceret vurdering ved at have den gule mellem-klassifikation med. Det giver mulighed for at inddrage yderligere vurderinger. Resultaterne understøtter min hypotese om, at kognitiv screening kombineret med viden og støtte kan forbedre rehabiliteringsresultaterne for mennesker, der har overlevet et hjertestop uden for hospitalet, forklarer Anders Wieghorst.

Ph.d.’en viser, at mellem 23 % og 33 % af de mennesker, der har overlevet et hjertestop uden for hospitalet, har milde til moderate kognitive vanskeligheder. Projektet understreger også, at det er et godt tidspunkt at screene patienternes kognitive udfordringer 6-8 uger efter hjertestoppet. En tidlig identifikation og intervention er vigtig for patienterne. Det sikrer den bedste, mulige livskvalitet. DANcSCA er et praktisk, evidensbaseret værktøj, der muliggør screening af alle hjertestopoverlevere, der har overlevet hjertestop uden for hospitalet. Ph.d.-projektet understøtter også den evidens, der allerede er på området, at der er behov for målrettede kognitive interventioner til mennesker, der har overlevet hjertestop uden for hospitalet.

Anders Wieghorst indsamlede data til ph.d.-projektet i REHPA Forskningsklinik. Han forsvarede sin ph.d. sidst i januar. Læs mere om projektet på rehpa.dk.

DANcSCA bliver yderligere afprøvet i det nye studie ‘LICA’, hvor forskere og klinikere afprøver en hypotese om, at en tidlig indsats hjælper patienter med kognitive vanskeligheder. For at undersøge dette bruger de bl.a. DANcSCA til at identificere, hvilke patienter der har behov. REHPA Forskningsklinik afprøver interventionen og indsamler også data til LICA-studiet i 2025.

Close menu