Spring til hovedindhold

Ph.d.: Mere målrettede støttetiltag

Et færøsk ph.d.-projekt undersøger livskvaliteten for personer med kognitive vanskeligheder efter Parkinsons sygdom (PS), og hvad der påvirker deres mulighed for at modtage støtte i hverdagen.

Projektet ’Navigating everyday life among people with cognitive impairments followed by Parkinson´s disease living in the Faroe Islands’ skal skabe en bred forståelse af de udfordringer, gruppen står over for, og hvordan støttetiltag bedst kan målrettes deres behov.

– Der er allerede indikationer på et behov for mere forskning og udvikling af nye og mere målrettede interventioner til behandling af kognitive vanskeligheder

Jana Mortensen, sygeplejerske og ph.d.-studerende

– Med projektet vil jeg gerne inspirere fremtidig forskning og praksis, der vil lette hverdagen for mennesker med Parkinsons sygdom (PS). Jeg undersøger livskvaliteten hos mennesker med PS på Færøerne. Samtidig undersøger jeg de strukturelle og kulturelle forhold begge steder. Håbet er, at projektet kan skabe viden, der understøtter udviklingen af mere målrettede støttetiltag og interventioner, som bedre imødekommer behovene hos denne befolkningsgruppe, siger sygeplejerske og ph.d.-studerende Jana Mortensen, der står bag projektet.

Den første del af projektet er et systematisk ’umbrella review’ af eksisterende forskning om non-farmakologiske interventioner rettet mod kognitive vanskeligheder. Jana tog hul på projektet i september 2024, og review-delen nærmer sig så småt sin afslutning. Reviewet er lavet i samarbejde med Jette Thuesen, der er lektor ved REHPA. Jette Thuesen er også medvejleder på Janas ph.d.-projekt.

– Der er endnu ikke nogen foreløbige fund, men der er allerede indikationer på et behov for mere forskning og udvikling af nye og mere målrettede interventioner til behandling af kognitive vanskeligheder, fortæller Jana.

Bygger videre på data

Anden del af ph.d.-studiet omfatter en kvantitativ undersøgelse baseret på eksisterende data fra en færøsk kohorte. Her analyseres data fra PDQ-39-spørgeskemaer (The Parkinson’s Disease Questionnaire) og MoCA-testresultater (The Montreal Cognitive Assessment) for at identificere sammenhænge mellem livskvalitet og kognitive symptomer hos personer med PS.

I den sidste del af projektet udarbejder Jana en kvalitativ undersøgelse af strukturelle og sociokulturelle forhold på Færøerne, der påvirker dagliglivet og livskvaliteten for mennesker med PS og samtidige kognitive vanskeligheder.

– Vi håber, at projektet skaber en dybere forståelse af, hvordan dagligdagen og livskvaliteten påvirkes hos mennesker med PS og kognitive udfordringer under forskellige sociale og kulturelle forhold, siger Jana.

Hun håber desuden, at resultaterne kan pege på konkrete måder at forbedre støtten og tilgangen til services for denne befolkningsgruppe, både i landlige områder og i byerne, hvor der kan være forskel på adgangen til specialiserede sundhedstilbud.

Projektet er finansieret af Granskingarráðið, Betri Banki, Parkinsonfelagið og Parkinsonforeningen.

Til top