Den 2. december 2024 forsvarer Henriette Søby Gärtner sin ph.d. om erfaringer med narrative kurser til mennesker, der har eller har haft kræft.
Ph.d.’en ‘Experiences with narrative courses for people who have or have had cancer. An ethnographic study’ beskæftiger sig med tre forløb, som REHPA Forskningsklinik har afviklet, og et enkelt, der blev afviklet på et kommunalt rehabiliteringscenter for mennesker, der var kræftfrie eller med en prognose om at blive kræftfrie. Alle forløb var baserede på narrative øvelser med fokus på udvalgte livshistorieelementer og fortælling i grupper for mennesker med kræft.
Forløbene blev afviklet i 2021 og 2022.
– Ideen bag forløbene var, at den narrative metode kunne hjælpe mennesker med at skabe sammenhæng, finde håb og mening i livet efter et kræftbehandlingsforløb. Størstedelen af deltagerne fandt stor glæde i de narrative forløb. Men det viste sig også, at nogle have meget udfordrende, endda skadelige, oplevelser undervejs, siger Henriette Søby Gärtner.
Henriette Søby Gärtners ph.d.-projekt har til formål at udforske forløbsdeltagernes oplevelser med særlig opmærksomhed på, hvordan kontekstuelle parametre påvirkede disse oplevelser.
[Fællesskabet] var for mange en helt væsentlig del af det meningsfulde ved at deltage. Og mødet med andre deltagere med uhelbredelig kræft betød for nogle et ændret perspektiv på livet.
Henriette Søby Gärtner
Ph.d.’en består af tre delstudier, der er udformet som videnskabelige artikler.
Delstudie I undersøgte, hvordan og på hvilke måder deltagerne i de narrative kurser rapporterede om negative oplevelser. Læs mere om artiklen og find link til hele artiklen i denne nyhed på rehpa.dk.
– På forløbene kunne der opstå et miljø, hvor ikke alle typer af fortællinger bliver vægtet lige højt. Det er problematisk, da ingen kan tage ens egen fortælling fra en. Det kan opleves meget voldsomt, hvis ikke ens historie bliver anerkendt på lige fod med andres fortællinger, siger Henriette Søby Gärtner i artiklen.
I delstudie II undersøgte Henriette Søby Gärtner, om de narrative forløb i forskningsklinikken blev opfattet som betydningsfulde af deltagerne. Studiet viste, at kurserne generelt blev opfattet som betydningsfulde for deltagerne. Henriette Søby Gärtner dykkede også ned i, på hvilke måder forløbene var betydningsfulde.
– Der opstod ofte et stærkt fællesskab på forløbene. Det var for mange en helt væsentlig del af det meningsfulde ved at deltage. Mødet med andre deltagere med uhelbredelig kræft betød for nogle et ændret perspektiv på livet. De oplevede at få mere håb i deres liv, fortæller hun.
Især rammerne, fællesskabet og det at få håb blev oplevet som betydningsfulde dele af kurserne. Det har Henriette Søby Gärtner beskrevet artiklen “The Most Fantastic Thing is Coming Here as an Individual and Going to Bed as Part of a Group”: Participants’ Experiences From a Residential Course, for People With Advanced Cancer.
Det sidste delstudie dykkede ned i den specifikke narrative øvelse kaldet ‘den kollektive fortælling om livet med fremskreden kræft’.
– Jeg ville undersøge deltagernes erfaring med øvelsen. Øvelsen var med til at legitimere deltagernes oplevelser af lidelse og tab ved at gøre deres individuelle sygdomsfortællinger til en del af en fælles fortælling og ‘shared experience’. Delstudiet viste også, hvordan det kunne være udfordrende at dele de kollektive fortællinger med omverdenen. Det gjorde dem særligt værdifulde i den specifikke sammenhæng, siger Henriette Søby Gärtner.
Henriette Søby Gärtner forsvarer ph.d.’en ‘Experiences with narrative courses for people who have or have had cancer. An ethnographic study’ den 2. december 2024 kl. 14.00 i Statens Institut for Folkesundheds lokaler på Studiestræde 6, 1445 København K.