Spring til hovedindhold

Scoping review undersøger faktorer, der påvirker dødssted

Mange forhold har betydning for, hvor mennesker dør. Et scoping review dykker ned i, hvilke barrierer og faktorer der påvirker dødsstedet og sammenligner fremmere og barrierer på tværs af forskellige dødssteder.

Hjemmedød har i mange år været lig med en succesfuld palliativ behandling og er ofte blevet anset som en ”god” død. Forskning viser, at mange ønsker at dø hjemme, mens færrest ønsker at dø på sygehuset eller et plejehjem. Sygehus og plejehjem er dog der flest europæere og canadiere dør. Det viser et nyt scoping review.

– I reviewet har vi undersøgt, hvad der påvirker, hvor man dør henne, og sammenlignet faktorerne på tværs af dødssteder. Den viden kan forbedre plejen ved livets afslutning og i sidste ende betyde, at flere mennesker dør, hvor de ønsker det, siger forskningsassistent Tina Pedersen fra REHPA, der er hovedforfatter til scoping reviewet.

Selvom hjemmedød er det foretrukne dødssted, er det ikke nødvendigvis muligt for alle.

Tidligere forskning viser, at det er mindre vigtigt at dø på det foretrukne sted end andre aspekter, fx at håndtere smerte eller ubehag og blive behandlet på et rent og sikkert sted (Sepulveda et al., 2022). Reviewet finder, at mange faktorer har indflydelse på, hvor borgere dør. Både specifikke sygdomme, udtrykte præferencer, indkomst, socioøkonomisk status, uddannelse og social støtte har betydning for, hvor man dør – og har mulighed for at dø.

– Selvom hjemmedød er det foretrukne dødssted, er det ikke nødvendigvis muligt for alle. At være hvid, have højere indkomst, højere socioøkonomisk status, højere uddannelse og stærkere social støtte øger chancerne for at dø derhjemme. Det øger også sandsynligheden for, at den døende får mulighed for at dø på sit foretrukne sted, forklarer Tina Pedersen.

Scoping reviewet viser, at mange faktorer påvirker dødsstedet. Fokus på symptomhåndtering kan give flere mennesker mulighed for at modtage tilstrækkelig behandling ved livets afslutning og give dem mulighed for at dø, hvor de ønsker det.

Læs hele scoping reviewet på cambridge.org: Pedersen, T., Raunkiær, M., & Graven, V. (2024). Barriers and facilitators for place of death: A scoping review. Palliative and Supportive Care, 1–14. doi:10.1017/S1478951524001500

Vil du vide mere om, hvor danskerne dør, kan du dykke ned i kortlægningen af dødssted og dødsårsag for perioden 2012-2020, som REHPA udgav i juni 2024.

Til top