Spring til hovedindhold

Sidste NNE-temadag handlede om multisygdom og ernæring

For sidste gang husede REHPA ’Nationalt Netværk for Ernæringsindsatser i rehabilitering og palliation’. Dagen bød på en række oplæg om multisygdom og ernæring samt gav mulighed for at netværke.

Networking til NNE-temadag om ernæring til borgere med multisygdom.

Omtrent 50 deltagere fra i alt 17 kommuner, seks videncentre, et hospital, en forskningsenhed, to professionshøjskoler og to patientforeninger. Så mange mennesker deltog i ’Temadag: Ernæring til borgere med multisygdom’ fredag den 4. april.

Programmet bød på en god blanding af spændende oplæg og case-arbejde om multisygdom og ernæring. Og så var der det særlige ved dagen, at det var sidste gang, at ’Nationalt Netværk for Ernæringsindsatser i rehabilitering og palliation’ (NNE) foregik hos REHPA. Netværket går nemlig videre – mere om det senere.

Programmet startede, da deltagerne havde fundet sig til rette i salen, og klinisk leder ved REHPA Anette Rasmussen tog ordet og bød velkommen. Hun glædede sig over det flotte fremmøde og lagde med en lille teaser ind for dagens kommende oplæg.

Efter kort tid på stolene blev deltagerne bedt om at rejse sig og finde ud i grupper, som var etableret på forhånd. Her lød opgaven, at de skulle netværke. På skift præsenterede deltagerne sig selv med navn, ligesom de skulle forklare deres funktion, og hvor de arbejdede. Desuden skulle de sætte ord på, hvilke erfaringer de havde med at arbejde med borgere med multisygdom. En opgave, der hurtigt fik snakken til at flyde ved bordene – tydeligt drevet frem af entusiasme og interesse for området. 

Forskning om ældre med multisygdomme

Efter den korte workshop var det tid til dagens første oplæg, der handlede om et nyt forskningscenter. NAMU er den mundrette forkortelse, mens den formelle titel er ’Nationalt Center for Anvendt forskning blandt ældre borgere i livet med Multisygdom’. Forskningscenteret er et partnerskab mellem alle landets professionshøjskoler og har base på Københavns professionshøjskole.

I dagens anledning var centerchef Vibeke Stenov mødt op for at sætte ord på forskningscentrets arbejde – som kun lige er begyndt. Hun betonede, at centret er sat i verden for at hjælpe de ældre med multisygdom:

Networking til NNE-temadag om ernæring til borgere med multisygdom.

– Vi bidrager til et samfund, der fremmer bedst mulig livskvalitet og sundhed for ældre borgere i livet med multisygdomme. Hele tiden arbejder vi med borgeren i centrum, og det er vores store mission at være med til at implementere metoder i praksis, forklarede Vibeke Stenov foran de fremmødte deltagere.

Hendes oplæg bevægede sig fra centret vision til udfordringerne for fremtiden, hvor antallet af ældre i Danmark, der døjer med kroniske multisygdomme som kræft, KOL, hjertesygdomme, gigt, depression og diabetes, vil være mange flere.

Samtidig viser fremskrivninger, at der vil mangle både sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter i tusindvis. Derfor er der behov for at udvikle innovativ forskning, der kan skabe værdi for ældre med multisygdomme i det nære sundhedsvæsen.

– En stor del af sundhedsforskningen er rettet mod specialiserede hospitaler, men faktisk arbejder omkring 40 % af danske sundhedsansatte i kommunerne. Der mangler infrastrukturer til at bedrive forskning i det nære sundhedsvæsen, og derfor er det vores mission at implementere nye indsatser, forklarede Vibeke Stenov.

Efter en kort pause skulle det handle om ’Ernæringsvejledning ved multisygdom – betragtninger og eksempler fra praksis ved kommunal rehabilitering’. Bag oplægget stod en trio bestående af Vibeke Sode, klinisk diætist ved Center for Kræft og Sundhed København, Sofie Ehlers, klinisk diætist ved Center for Lungesygdomme København, og Lene Kromann-Larsen, klinisk diætist ved Center for Diabetes- og Hjertesygdomme København.

Efter dem talte Anja Weirsøe Dynesen, lektor, ph.d. ved Professionshøjskolen Absalon, om ’Diabetesmadkassen’, som er et bud på et kommunalt tilbud, som støtter borgere i ”at forstå principperne for at lave diabetesvenlig mad i eget køkken.”

Dagen blev afsluttet med en workshop om multisygdomme, som REHPA og arbejdsgruppen af NNE stod for. Arbejdsgruppen består af Kim Skov Ustrup, lektor ved Københavns Professionshøjskole, Lotte Juul Madsen, diætist ved Hjerteforeningen, Ditte Lindhardt Albrektsen, diætist ved Odense Kommune, og Tenna Christoffersen, lektor ved Professionshøjskolen Absalon.

Nu går netværket videre

’Nationalt Netværk for Ernæringsindsatser i rehabilitering og palliation’ blev startet og har været drevet af REHPA siden 2020. Men fredag den 4. april var det sidste gang, at netværkets deltagere indtog REHPAs lokaler for at dele viden.

Netværket bliver dog ikke lukket – slet ikke. Fremover vil det være lektor ved Professionshøjskolen Absalon Tenna Christoffersen, der er tovholder på projektet. Hun glæder sig over at skulle drive det tværfaglige og -sektorielle netværk.

– Netværket skal videreføres, fordi mange af os, der arbejder med ernæring, sidder relativt alene med det område, og på temadagen er der altid fokus på at lære hinanden at kende. Det gør, at afstanden imellem de professionelle bliver lidt mindre, og gør at man kan række ud og få svar fra dem i netværket, man kender, forklarer Tenna Christoffersen om videreførelsen af NNE.

Hendes ambitioner for netværket i fremtiden er at fremme den bedst mulige metoder, teknikker og procedurer på området.

– Det er netværkets håb over tid at kunne kvalificere best practice gennem erfaringsudveksling og videndeling fra professionelle, som arbejder med ernæringsindsatser i rehabilitering og tidlig palliation, hvor ernæringsdiagnoser indgår i relation til mennesker med livstruende sygdomme eller tilstande på tværs af kommuner og regioner, afslutter Tenna Christoffersen.

Til top