Spring til hovedindhold

Udfordringer ved narrative gruppeforløb

I en ny artikel afdækker Henriette Søby Gärtner nogle af bagsiderne af narrative gruppeforløb til mennesker, der har eller har haft kræft.

I 2021 og 2022 afviklede REHPA fire forløb, der med udgangspunkt i den narrative metode kombinerede rehabilitering og palliation til mennesker, der har eller har haft kræft. På forløbene arbejdede deltagerne med dele af deres egen livsfortællinger gennem forskellige øvelser, samt udarbejdede en fælles fortælling sammen. Data fra de tre sidste forløb danner sammen med data fra kommunal rehabilitering baggrund for en ny artikel om (oversete) ulemper ved fortællende gruppeforløb.

– Ideen bag forløbene var, at den narrative metode kunne hjælpe mennesker med at skabe sammenhæng, finde håb og mening i livet efter et kræftbehandlingsforløb. Størstedelen af deltagerne fandt stor glæde i de narrative forløb, men det viste sig også, at nogle have meget udfordrende, endda skadelige, oplevelser undervejs, siger Henriette Søby Gärtner, der er ved at skrive en ph.d. på baggrund af forløbene.

Det viste sig, at der i forløbene kunne opstå et miljø, hvor ikke alle typer af fortællinger bliver vægtet lige højt. Det er problematisk […].

Henriette Søby Gärtner, ph.d.-studerende

Artiklen bygger på de fire deltagere, der på grund af deres oplevelser undervejs måtte trække sig fra forløbene.

Utilsigtede konsekvenser skal tænkes ind

Artiklen undersøger, hvordan og på hvilke måder skadelige oplevelser opstod for nogle deltagerne. Det viste sig, at de skadelige oplevelser opstod i et komplekst samspil mellem gruppen, de professionelle og de konkrete narrative øvelser. Nogle deltageres historier blev genkendt som legitime og meningsfulde. De blev løbende støttet og opmuntret, mens andre deltageres fortællinger, om fx deres lidelse eller problemer, ikke blev anerkendte.

– Det viste sig, at der i forløbene kunne opstå et miljø, hvor ikke alle typer af fortællinger bliver vægtet lige højt. Det er problematisk, da ingen kan tage ens egen fortælling fra en. Det kan opleves meget voldsomt, hvis ikke ens historie bliver anerkendt på lige fod med andres fortællinger, siger Henriette Søby Gärtner.

Hun fortsætter:

– Alle deltagerne på forløbene var i en sårbar livssituation. Det gør kun udfordringerne større. Deltagerne havde ikke samme livsvilkår, og fortællingerne afspejlede ofte, hvor de var i livet, i deres sygdomsforløb, behandling, eller hvilke senfølger de havde. Artiklen understreger vigtigheden af at indtænke risikoen for utilsigtede konsekvenser, når man designer og gennemfører gruppeforløb, som de narrative. På den måde kan man bedre forebygge, undgå eller afhjælpe eventuelle problemer.

Find hele artiklen: ‘There is nothing beautiful or life-affirming in it’: experiences of harm in a narrative course combining rehabilitative and palliative care approaches for people who have or have had cancer

Meningsfulde forløb

Henriette Søby Gärtner har desuden netop fået udgivet en anden artikel, der handler om hendes ph.d.-studie. I artiklen “The Most Fantastic Thing is Coming Here as an Individual and Going to Bed as Part of a Group”: Participants’ Experiences From a Residential Course, for People With Advanced Cancer beskriver Henriette nogle af de mange positive oplevelser med de narrative forløb.

– Rigtig mange af deltagerne havde nogle virkelig gode oplevelser på de narrative forløb. De oplevede særligt, at det, at komme væk for deres hverdag og at skabe relationer til andre med uhelbredelig kræft, var meget betydningsfuldt. Rammerne i forskningsklinikken og det, at forløbet er et internatophold bidrog til, at deltagerne fik meget tid til socialt samvær, men også til at udveksle erfaringer, fortællinger og til at støtte hinanden. Derfor opstod der ofte også et stærkt fællesskab på forløbene. Det var for mange en helt væsentlig del af det meningsfulde ved at deltage. Mødet med andre deltagere med uhelbredelig kræft betød for nogle et ændret perspektiv på livet. De oplevede at få mere håb i deres liv. Artiklen peger derfor på, at især rammerne, fællesskabet og det at få håb blev oplevet som de betydningsfulde dele af kurserne, fortæller Henriette Søby Gärtner.

Find artiklen: “The Most Fantastic Thing is Coming Here as an Individual and Going to Bed as Part of a Group”: Participants’ Experiences From a Residential Course, for People With Advanced Cancer

Du kan også læse mere om REHPAs erfaringer med forløbene om livsfortællinger i notatet: Livsfortællinger, mening og sammenhæng i liv med uhelbredelig kræftsygdom. Kliniske erfaringer fra en metodisk afprøvning i REHPA Forskningsklinik

Bliv klogere på Henriette Søby Gärtners ph.d.-projekt

Til top