Spring til hovedindhold

Forskning og Dokumentation

REHPAs forsknings-, udviklings- og dokumentationsaktiviteter skal bidrage til bedre kvalitet i og koordinering og sammentænkning af rehabiliterings- og palliationsindsatser på tværs af kommuner og regioner.

Forskergruppen i REHPA også kaldet ’Forskning og Dokumentation’ bidrager til vores overordnede vision om at gøre en forskel for mennesker med livstruende sygdom og deres pårørende.

REHPAs forskningsaktiviteter skaber ny viden inden for og på tværs af rehabilitering og palliation. Vi har fokus på organisatoriske problemstillinger i sundhedssystemet for mennesker med livstruende sygdom og på kritiske analyser og afklaring af værdier og begreber inden for felterne.

Sammen med kliniske samarbejdspartnere udvikler vi nye indsatser. Vi forsker praksisnært, både i REHPA Forskningsklinik og med vores samarbejdspartnere fra klinisk praksis og andre forskere.

Dokumentationsaktiviteterne (fx kortlægninger og reviews) har til formål at synliggøre, hvor der er behov for større opmærksomhed. Vi forsker blandt andet i implementering af retningslinjer og programmer, underprioriterede grupper, ulighed i sundhed og nye udviklingsmuligheder. Samtidig samler og formidler vi eksisterende viden.

REHPA har en grundlæggende holdning til, at ny viden har størst værdi, når den bliver anvendt i praksis. Forskning og Dokumentation er derfor også tæt forbundet med REHPAs videndelingsaktiviteter. Alle REHPAs medarbejdere bidrager på forskellig vis via faglige netværk, artikler, hjemmeside og sociale medier, seminarer og webinarer, undervisning etc. til videndeling.

Strategiske fokusområder i Forskning og Dokumentation

Frem mod 2025 arbejder REHPA med viden og dokumentation i relation til både evidens (effekt/outcome) og erfaring (betydning) med særligt fokus på:

  • Teorier, begreber og modeller, der understøtter praksisudvikling
  • Brugerperspektiver
  • Professionelle perspektiver.

I vores forskning og dokumentation har vi et særligt strategisk fokus på rehabilitering, palliation samt koordinering og kombination af rehabilitering og palliation (KRP).

Hvert strategisk fokusområde omfatter en særlig opmærksomhed på underprioriterede målgrupper, indsatser/interventioner og organisering.

Vi arbejder særligt med:

  • Organisering, kvalitetssikring og PRO samt forløb og praksis i rehabilitering og palliation
  • Hverdagsliv, livsfaser og livshistorier
  • Population og målgrupper med livstruende sygdomme og særligt kræft, hjerte- og lunge-, og neurodegenerative sygdomme og multisygdom
  • Begrebs- og metodeudvikling i konkret rehabiliterende og palliativ praksis.

Læs mere om REHPAs forskning og dokumentation i Strategi for Forskning og Dokumentation.

Til top