Palliation dækker de professionelle indsatser for at forbedre livskvaliteten for mennesker med livstruende sygdom. Siden giver indblik i organiseringen af den palliative indsats i Danmark.
I Danmark er palliation et tværfagligt område, der foregår på to niveauer:
Palliative indsatser har som mål at fremme livskvaliteten for patienter – voksne og børn – og deres familier, der møder problemer relateret til livstruende sygdom. Indsatserne retter sig mod lindring af fysiske, psykiske, sociale og åndelige problemer. Indsatserne sker i samarbejde mellem tværfaglige professionelle, den syge og eventuelle pårørende.
Specialiseret palliativ indsats er den indsats, der ydes af de dele af sundhedsvæsnet, der har palliation som hovedopgave.
Indsatsen kan foregå under indlæggelse (på palliative afdelinger og hospice), ambulant eller i patientens hjem/plejebolig eller en sygehusafdeling (via et palliativt team).
De enkelte palliative teams, palliative afdelinger og hospicer behøver ikke varetage alle typer af opgaver, men kan være delt mellem de forskellige specialiserede tilbud i den enkelte region.
REHPA har studeret Sundhedsstyrelsens anbefalinger (2011) for enheder, der tilbyder specialiseret palliativ indsats, og peger på flere centrale forhold:
Målgruppe
Visitation
Kompetencer
Faglige retningslinjer
Rådgivning, undervisning, udvikling, forskning
For hospice
For palliativ afdeling
For palliativt team
Målgruppen for basal palliativ indsats er alle patienter – voksne og børn – og deres pårørende, der har symptomer og problemer relateret til livstruende sygdom. Den basale palliative indsats ydes i de dele af sundhedsvæsnet, der ikke har palliation som hovedopgave. Det drejer sig om almindelige sygehusafdelinger, kommuner, almen praksis og den øvrige praksissektor. Indsatserne involverer fagpersoner, som varetager pleje, omsorg og behandling. Indsatserne kan varetages integreret i pleje- og behandlingsforløb sideløbende med diagnostik og anden behandling.
Ofte vil en palliativ indsats skulle målrettes flere problemstillinger. Derfor anbefales det at indsatserne varetages tværfagligt, for at sikre en høj faglig kvalitet. Det betyder, at det kan være relevant at inddrage både socialrådgiver, fysio-/ergoterapeut, diætist, psykologbistand, sexolog og præst/repræsentanter fra andre trossamfund ud over læger og sygeplejersker, som ofte er involverede i de palliative indsatser.
Det basale niveau bør understøttes af det specialiserede palliative niveau, der omfatter hospicer, palliative teams og palliative afdelinger.
Størstedelen af den palliative indsats, som ydes på sygehuset, foregår på det basale niveau. Alle afdelinger, som behandler patienter med livstruende sygdomme, skal yde en palliativ indsats.
Patienter med kroniske sygdomme har ofte indlæggelser og ambulante besøg på sygehuset forud for dødsfald, derfor spiller sygehuset en vigtig rolle for den basale palliative indsats. Omkring 36 % af danskerne dør på sygehuset (Dødsårsagsregistret om dødsfald i perioden 2013-2022).
Palliativ indsats i kommunerne hører til det basale palliative niveau. Det vil bl.a. sige, at de organisatoriske enheder og faggrupper, der yder palliativ indsats i denne kontekst, ikke har palliation som hovedopgave.
Palliativ indsats i kommunerne leveres af forskellige organisatoriske enheder og faggrupper i sundhedsvæsnet, fx:
Disse organisatoriske enheder skal understøtte den syge og vedkommendes familie i palliative forløb internt i primærsektoren og i samarbejde med sekundærsektoren. Både når den syge er hjemme, indlagt eller er i en overgangsfase mellem hjemmet og fx et hospice eller hospital.
De organisatoriske enheder i kommunerne skal selvstændigt og/eller i samarbejde med hinanden identificere borgere med behov for palliativ indsats, samt afklare og aftale hvem, der har ansvar for hvilke opgaver, hvornår og hvordan. Det er komplekst og kan være udfordrende, men organisatoriske strukturer – fx it-systemer, formelle aftaler, skal-opgaver – kan understøtte dette.
Alle sundhedsprofessionelle og øvrige fagprofessionelle, der arbejder med basal palliativ indsats i kommunen og i praksissektoren skal som minimum have kompetencer på prægraduat basalt niveau (niveau A). Alle kommuner skal have sundhedsprofessionelle i hver fagprofession med kompetencer på postgraduat, basalt niveau (niveau B).
Det specialiserede palliative niveau skal rådgive, supervisere og undervise det basale niveau.
Palliativ indsats til familier med børn og unge (0-18 år) med livsbegrænsende eller livstruende tilstande er i Danmark en tværfaglig indsats med faggrupperepræsentanter både fra det pædiatriske og palliative felt.
Som på voksenområdet er palliativ indsats til børn, unge og deres familier opdelt i et basalt palliativt niveau og et specialiseret palliativt niveau. I 2018 udkom de første, selvstændige anbefalinger for palliativ indsats til børn, unge og deres familier.
Det basale palliative niveau på børne- og ungeområdet har ikke palliation som hovedopgave og omfatter:
Det specialiserede palliative har palliativ indsats som hovedopgave og varetager indsatser til familier med komplekse palliative behov eller indsatser til familier med høj sværhedsgrad inden for enkelte problemområder eller flere sammenhængende problemområder). Institutioner på det specialiserede palliative niveau målrettet børn, unge og deres familier blev etableret i Danmark fra 2015 og fremefter. I dag består feltet af:
Frivillighed spiller en stadig større rolle i Danmark, Norden og internationalt. Inden for palliativ indsats er frivillige involverede både på det basale palliative niveau og det specialiserede palliative niveau. De frivillige engagerer sig i eget hjem, på plejehjem, hospitaler, palliative afdelinger og på hospicer, hvor de samarbejder med borgere/patienter og pårørende og de professionelle.
Nogle frivillige har en organisatorisk tilknytning, mens andre frivilliges tilknytning er mere lokalt forankret, fx til et bestemt plejehjem.
Vågetjenester er frivillige, der tilbyder at våge hos døende i eget hjem, på plejehjem og hospitaler. Deres primære fokus er, at den syge ikke skal dø alene og at aflaste pårørende til den døende. Vågetjenester er som regel tilknyttet en organisation, fx Ældresagen eller Dansk Røde Kors.
Frivillige, der er tilknyttede plejehjem eller plejeboliger, engagerer sig i daglige aktiviteter og tilbud for de ældre og deres pårørende.
Alle landets hospicer har frivillige tilknyttet, som indgår i de daglige praktiske opgaver på hospice og engagerer sig i aktiviteter relateret til sociale og kulturelle arrangementer.
Som frivillig kan man indgå i mange forskellige typer af aktiviteter afhængig af den sammenhæng, man er frivillig i. I fællesskab med personalet og borgerne er de frivillige med til at udvikle tilbud og aktiviteter for borgere/patienter og deres pårørende med afsæt i de kompetencer den frivillige har.
For at blive frivillig henvender du dig til det lokale sted (plejehjem, hospice, el. andet), hvor du ønsker at engagere dig som frivillig. Det kan også være til den organisation, du ønsker en tilknytning til som frivillig (fx Ældresagen, Dansk Røde Kors, m.fl.).
De fleste frivillige vil på baggrund af en samtale med en aktivitetskoordinator eller leder skulle underskrive en frivillighedskontrakt, der forpligter én på tavshedspligten, samt på ikke at udføre plejeopgaver eller andre opgaver, der er de professionelles ansvar.
Nogle steder udbyder lokale kurser eller temadage for stedets frivillige som en kompetenceudvikling. Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA) udbyder også kurser og temadage for frivillige.