Habilitering er et begreb der anvendes i forhold til børn, unge og deres familier og er relevant inden for både rehabilitering og palliation.
Habilitering er et begreb, der anvendes i forhold til børn, unge og deres familier og er relevant inden for både rehabilitering og palliation.
I rehabiliteringsfeltet er målgruppen børn, unge og voksne med medfødt eller tidligt erhvervet funktionsnedsættelse.
I palliationsfeltet er målgruppen børn og unge med livstruende sygdomme og tilstande, der kan være medfødte eller erhvervede.
Formålet med habilitering er at udvikle, forbedre og fastholde evner og færdigheder fra tidligste barndom og livslangt. Der er tale om et sigte, der også kan være relevant for børn og unge med livstruende sygdomme og tilstande sideløbende med behandling målrettet sygdommen samt palliation fra barndom, ungdommen og ind i voksenlivet.
Habilitering er en samarbejdsproces, hvor personen støttes og modnes fra tidlig barndom og livslangt i nært samspil med forældre, netværk og tilknyttede fagpersoner. Det er systemets opgave at sikre en helhedsorienteret, koordineret og kontinuerlig habiliterende indsats.
Johansen JS, Sonne M, Nielsen CV (2023). Habilitering – Livslang støtte fra tidligt i livet. 1. udgave. Rehabiliteringsforum Danmark, Aarhus.
Sundhedsstyrelsen (2018). Anbefalinger for palliative indsatser til børn unge og deres familier.
International Standards for Pediatric Palliative Care: From IMPaCCT to GO-PPaCS.