Spring til hovedindhold

Dødssted og dødsårsager, Danmark 2012-2020

Kortlægningen af sammenhængen mellem det sted, hvor folk dør og af hvilke årsager, er en fortsættelse af tidligere, tilsvarende kortlægninger, som først blev skabt i Palliativt Videncenter (PAVI) og siden videreført i REHPA.

Kortlægningen sker på baggrund af dataudtræk fra Dødsårsagsregisteret, som rummer oplysninger fra dødsattester.

Metode

Kortlægningen er populationsbaseret og baserer sig på dataudtræk fra Dødsårsagsregisteret. Udtrækket kobles med data fra Cancerregisteret og Landspatientregisteret med henblik på involvering af specialiseret palliativ indsats og viden om forudgående indlæggelser.

Data præsenteres ud fra både deskriptiv og analytisk statistik (logistisk regression).

Formidling

Rapport: Dødssted og dødsårsager blandt voksne i Danmark – i perioden 2012-2020
Appendiks til rapporten: Download PDF af appendiks til rapporten

Rapporten belyser dødssted og dødsårsager for dødsfald sket af naturlige årsager i Danmark på baggrund af data fra Dødsårsagsregisteret, som er koblet med udvalgte data fra andre registre. Dødssted og dødsårsager blandt voksne i perioden 2012-2020 vises i relation til regioner, sundhedsklynger, alder, køn, bopæl på plejehjem og kontakt med specialiserede palliative enheder forud for død i perioden 2012-2020.

Rapporten følger op på de tidligere kortlægninger fra perioderne 2004-2006 og 2007-2011 samt 2012-2014.

Kendskab til disse forhold er væsentlige i planlægningen af behandling og pleje til mennesker, der dør af naturlige årsager. Det gælder både i forhold til kapaciteten i de enkelte kommuner og regioner og i forhold til de sundhedsprofessionelles kompetencer.

Forfattere: Lene Jarlbæk, Tina Broby Mikkelsen, Rikke Syrak Hansen og Ane Bonnerup Vind

Målgruppe: Beslutningstagere, politikere, forskere og andre i offentligheden, som beskæftiger sig med sundhedsvæsenet og med omsorg for døende.

Udgivet: Version 2 udgivet den 25. oktober 2024 – se rettelse i kolofonen

Notat: Dødssted og dødsårsager blandt børn og unge i Danmark – i perioden 2012-2020

Notat omhandler dødssted og dødsårsager blandt børn og unge i Danmark i perioden 2012-2020 og baserer sig på udtræk fra Dødsårsagsregisteret. Det lægger sig i forlængelse af de tidligere REHPA-udgivelser Dødsfald blandt børn og unge i perioden 2007-2011 og Dødssted og dødsårsager for børn og unge under 19 år i Danmark, 2012-2014.

Notatet formidler detaljeret viden om dødssted og dødsårsager blandt børn og unge, for derved at give et overblik over hvor mange danske børn og unge (og deres familier), der kan have behov for en palliativ indsats. Det beskriver desuden udviklingen over tid i en periode, hvor der har været øget fokus på palliation til målgruppen, bl.a. som følge af et regeringsudspil og Sundhedsstyrelsens udarbejdelse af anbefalinger for palliativ indsats til børn, unge og deres familier i 2018.

Forfattere: Ane Bonnerup Vind, Lene Jarlbæk og Tina Broby Mikkelsen

Målgruppe: Sundhedsprofessionelle, forskere, planlæggere og andre, som fagligt beskæftiger sig med dødsfald blandt børn og unge

Udgivet: Juli 2024

Projektgruppe

Link

Se resultater fra tidligere Dødssted og dødsårsager 2012-2014

Til top