Spring til hovedindhold

Ikke-farmakologiske interventioner ved kognitive vanskeligheder i Parkinsons sygdom – et umbrella review

Kognitive vanskeligheder er udbredte hos mennesker, der lever med Parkinsons sygdom (PS). I Danmark oplever 31 % af alle med PS kognitive vanskeligheder. Prævalensen stiger med sygdomsudviklingen, men kognitive vanskeligheder kan ses i alle sygdommens faser.

Rehabilitering ved PS har i langt overvejende grad fokus på motoriske symptomer, men der er gennem de seneste 10 år udviklet og afprøvet interventioner, der kan afhjælpe kognitive vanskeligheder og de problemer, de skaber i hverdagen for mennesker med PS.

Dokumentationen på området er dog præget af svingende kvalitet og af en forskelligartet måde at beskrive interventioner på. Det er en udfordring for udvikling af evidensbaserede tilbud i praksis, og det er en udfordring for forskning på området, idet det kan være vanskeligt at sammenligne resultater på tværs af studier. Forskning tyder på, at både kognitiv træning, kognitiv rehabilitering og fysisk træning kan have effekt på kognitiv funktionsevne, ADL og livskvalitet for mennesker med PS og kognitive vanskeligheder.

Litteraturgennemgangen vil tilvejebringe et samlet overblik over non-farmakologiske interventioner, der er afprøvet til målgruppen, deres indhold og mulige effekter.

Metode

Umbrella review efter JBI guidelines.

Projektgruppe

Reviewet gennemføres af:

Jana Mortensen, ph.d.-studerende, Færøernes Universitet

Ása Roin, lektor, Færøernes Universitet

Jette Thuesen, lektor, REHPA.

Projektledelsen deles mellem Ása Roin, lektor på Færøernes Universitet, og Jette Thuesen, REHPA.

Samarbejdspartnere

Reviewet er støttet af Parkinsonforeningens Forskningsfond.

Links

Læs om REHPAs projekt “Rehabilitering til tiden – en undersøgelse af behov for fase-specifik rehabilitering ved Parkinsons sygdom i Danmark”

Til top