De senere år er der både internationalt og i Danmark kommet øget fokus på, at mennesker berørt af livstruende sygdomme er en vigtig og voksende målgruppe for civilsamfundsindsatser. I felterne relateret til rehabilitering og palliation er der både internationalt og i Danmark et voksende fokus på civilsamfundets rolle relateret til livstruende sygdom.
Vi ved, at mange frivilligorganisationer, herunder patientforeninger, udøver en aktiv indsats rettet mod mennesker berørt af livstruende sygdom. Men vi mangler overblik over, hvilke typer af indsatser, der tilbydes til hvilke borgere med forskellige rehabiliterings- og palliationsbehov.
Samarbejde mellem offentlige institutioner og den frivillige sektor foregår i både det rehabiliterende og palliative felt, hvor både kommuner, regioner og civilsamfund søger at samskabe velfærd på tværs af sektorer ved eksempelvis at inddrage frivillige i opgaveløsningen eller etablere privat-offentlige partnerskaber. Vi mangler viden om samarbejdets potentialer for at nå alle grupper med livstruende sygdom relateret til geografisk placering, forskellige sygdomsproblematikker og social status. Ligeledes mangler vi viden om, hvilke organisatoriske rammebetingelser, der kan understøtte samarbejde.
Kortlægningens overordnede formål er:
Projektet består af to studier:
Projektet formidles i en rapport.