Kræftrehabilitering blev introduceret i Danmark omkring årtusindeskiftet. I dag indgår indsatsen i alle sektorer. Den sygdomsspecifikke del af rehabilitering og palliation indgår overvejende i hospitalernes opgaver, mens den generiske del varetages af kommunerne, som beskrevet i kræftpakkeforløb, opfølgningsprogrammer, Sundhedsstyrelsens Forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft og udmøntet i lokale implementeringsplaner.
REHPA gennemførte første gang en kortlægning af kræftrehabilitering i Danmark i 2017. I kortlægning af kræftrehabilitering i Danmark 2021 tages udgangspunkt i kortlægningen fra 2017, ud fra samme præmis om, at der er behov for at følge udviklingen af kræftrehabilitering på både hospitalsniveau (sengeafdelinger og ambulatorier samt terapiafdelinger) og kommunalt niveau.
I kortlægningen 2021 undersøges aktuel praksis for behovsvurdering, konkrete indsatser og sammenhængende forløb. Der indsamles desuden viden om rehabilitering og palliation til målgrupper af strategisk betydning for REHPAs arbejde, blandt andet unge voksne med kræft og socialt sårbare mennesker med fremskreden kræft. I kortlægningen 2021 udvides fokus til også at omfatte almen praksis.
Elektronisk spørgeskemaundersøgelse udsendt til relevante hospitalsafdelinger og landets 98 kommuner.
Parallelt med og koordineret med kortlægningen gennemfører Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU, en kortlægning af indsatsen i almen praksis.
REHPA-notat: Kommunal Kræftrehabilitering i Danmark 2021 – Kommunale indsatser fordelt pr. region, oktober 2022
Notatet supplerer rapporten ‘Kræftrehabilitering i Danmark – status og udvikling fra 2017-2021’ fra januar 2022 med detaljerede data fra kommunernes besvarelser, fordelt på regioner, vedrørende de fire temaer; behovsvurdering, faglige indsatser, tværfagligt samarbejde og koordinering og sammenhæng i forløb.
Formålet med dette notat er et give et mere detaljeret billede af status for kræftrehabiliteringen i de fem regioner i Danmark. Notatet rummer udelukkende kommunernes besvarelser på REHPAs kortlægning af kræftrehabiliteringen 2021, da der var for få besvarelser fra hospitalernes afdelinger til at en opdeling i regioner kunne give mening.
Forfattere: Tina Broby Mikkelsen og Ane Bonnerup Vind
Målgruppe: Sundhedsplanlæggere og for lokale tværsektorielle drøftelser, fx i regi af samarbejde om sundhedsaftaler, herunder i de nye sundhedsklynger.
Udgivet: Oktober 2022
REHPA-rapport: Kræftrehabilitering i Danmark – Status og udvikling fra 2017 til 2021, januar 2022
Kortlægningen af kræftrehabilitering i Danmark 2021 følger op på en kortlægning fra 2017 og viser status og forandringer i perioden.
Kortlægningen omfatter fire temaer, der går igen fra 2017: Behovsvurdering, faglige indsatser, tværfagligt samarbejde og koordination og sammenhængende forløb.
Desuden er kompetencer, videndeling og udviklingssamarbejde et selvstændigt tema i 2021-kortlægningen.
I kortlægningen indgår svar fra sengeafdelinger og ambulatorier, terapiafdelinger og kommuner.
Forfattere: Caroline Elnegaard, Tina Broby Mikkelsen, Mai-Britt Guldin, Jette Thuesen
Målgruppe: Fagpersoner og andre interessenter inden for kræftområdet.
Udgivet: Januar 2022
REHPA-rapport fra kortlægningen af kræftrehabilitering på danske hospitaler og i kommuner i 2016-2017: KRÆFTREHABILITERING I DANMARK – Kortlægning af praksis på hospitaler og i kommuner