REHPA undersøger status for kræftrehabilitering i Danmark – i 2016-2017 blev hospitalers og kommuners indsats for første gang kortlagt.
Formålet med kortlægningen er at få viden om hospitalers og kommuners opgaver med rehabilitering af kræftpatienter. Kortlægningen omfatter rehabilitering bredt defineret indenfor alle sygdomsstadier. I hospitalskortlægningen afgrænses der til seks specifikke diagnoser:
Vi har spurgt til fire temaer: 1) Implementering af anbefalinger fra nationale og regionale programmer, 2) behovsvurdering, 3) koordination og 4) sammenhængende forløb, herunder koordinering af rehabilitering og palliation, samt til konkrete indsatser. Der er spurgt til indsatser til kræftoverlevere og til patienter med fremskreden kræft. Både sengeafdelinger, ambulatorier, ergoterapi- og fysioterapiafdelinger samt alle danske kommuner har deltaget i undersøgelsen.
Survey-kortlægning
Download rapporten: Kræftrehabilitering i Danmark – Kortlægning af praksis på hospitaler og i kommuner
Rapporten tegner et billede af kræftrehabilitering på danske hospitaler og i kommuner i 2016-2017. Kræftrehabilitering blev allerede beskrevet i 1960’erne i USA, mens kræftrehabilitering som begreb og praksis først blev introduceret i Danmark omkring årtusindskiftet. På den baggrund er den aktuelle status i Danmark, afrapporteret i denne rapport, bemærkelsesværdig. Den vidner om en stor indsats både fra fagpersoner, planlæggere, politikere og forskere. Rapporten fremhæver samtidig en række områder, hvor kræftrehabiliteringsindsatsen kan forbedres, herunder gentænkning af behovsvurderingspraksis, styrkelse af tværsektorielle henvisningspraksis, ensartning, monitorering og kvalitetssikring af tilbud samt styrket fokus på palliative behov og indsatser.
Forfattere: Jette Thuesen, Henriette Knold Rossau, Sarah Frausing, Lars Hermann Tang, Tina Broby Mikkelsen
Målgruppe: Fagpersoner og andre interessenter indenfor kræftområdet.
Udgivet: December 2017
I 2017 overtager Lars Tang projektledelsen.