Spring til hovedindhold

Evaluering af satspulje ”En værdig død – modelkommuneprojekt”

Det er vigtigt, at kommunerne fagligt og organisatorisk er klædt på til, at livstruet syge og deres pårørende oplever trygge palliative forløb med høj faglig kvalitet uden utilsigtede indlæggelser og med mulighed for at være hjemme længst muligt.

Erfaringer viser, at mennesker med livstruende sygdomme ønsker at opholde sig længst muligt hjemme, hvad enten det drejer sig om egen bolig eller plejebolig, og evt. også at dø hjemme. Forudsætninger for dette er bl.a., at de professionelle kontinuerligt afklarer familiernes ønsker herfor, har de nødvendige palliative kompetencer, kan samarbejde både tværfagligt og tværsektorielt og afklare forventninger mm.

Den tværgående evaluerings formål er at undersøge og vurdere, hvorvidt og hvordan de fire kommuner (Aarhus, Varde, Svendborg og Roskilde) opfylder statspuljens formål og fem delmål. Satspuljens formål er at bidrage til at sikre, at flest mulige borgere med livstruende sygdom, der ønsker at opholde sig og dø i eget hjem, kan få dette ønske opfyldt under hensyn til borgerens livskvalitet og høj faglig kvalitet gennem udvikling og afprøvning af metoder/indsatser til:

  1. Tidlig afklaring og forventningsafstemning af opholdssted og dødssted
  2. Tidlig afklaring og kontinuerlig justering af ønsker og behov
  3. Redskaber til systematisk og kontinuerlig afklaring og behovsvurdering
  4. Organisatorisk sammenhængende tværfaglige og tværsektorielle behandlings- og helhedsorienterede indsatser
  5. Kompetenceudvikling.

Metode

Mixed method design: Spørgeskemaundersøgelse samt interviews med de syge, pårørende, medarbejdere og samarbejdspartnere i alle fire kommuner.

Resultater og formidling

Artikel: Raunkiær M. (2021). Complex interventions in the municipal palliative care: organizational factors that promote development, testing and anchoring. Nordisk Sygeplejeforskning; 11(1), 5-21. DOI: https://doi.org/10.18261/issn.1892-2686-2021-01-02

Evalueringsrapport: Tværgående evaluering af Satspuljen ”en værdig død – modelkommuneprojekt

Rapporten evaluerer fire danske kommuners arbejde med at udvikle og sikre en tidligere, kontinuerlig og bedre palliativ indsats for mennesker med livstruende sygdom, der ønsker at opholde sig og dø i eget hjem.

De fire modelkommuner har udviklet deres palliative indsats på en række områder, især for ældre borgere. Vi ved nu mere om, hvad der skal til, hvis flere og nye målgrupper skal have en tidligere og mere kontinuerlig palliativ indsats i kommunalt regi; det kræver blandt andet kontinuitet i kontakten med fagpersoner, kompetenceudvikling og organisatorisk understøttelse. Evalueringen viser også, at planlægningen af den sidste tid stadig foregår relativt sent i sygdomsforløbene, og at samarbejdet på tværs af fag og sektorer er og bliver en udfordring.

Forfattere: Mette Raunkiær og Tina Broby Mikkelsen

Målgruppe: Ledere, politikere og fagprofessionelle, der arbejder med området, både i kommuner og andre steder i sundhedsvæsenet, og på relevante uddannelser m.v.

Udgivet: Februar 2019

Bilagssamling til evalueringsrapporten

Poster: Developing community palliative care services – an evaluation af four Danish municipalities

Satspulje 2015-2018: ‘En værdig død – modelkommuneprojekt’ – en midtvejsevaluering, 2017

Midtvejsevaluering er foretaget af REHPA for Sundhedsstyrelsen.

Rapport omfatter en tværgående midtvejsevaluering af satspuljeprojektet ’En værdig død – modelkommuneprojekt’, der fandt sted i perioden 2015-2018. Satspuljen havde fokus på mennesker med livstruende sygdomme, herunder særligt ældre med andre sygdomme end kræft og deres pårørende samt mulighed for at dø hjemme forstået som eget private hjem og plejehjem, hvis det var ønsket.

Forfattere: Mette Raunkiær og Tina Broby Mikkelsen

Målgruppe: Fagpersoner og andre med interesse for mennesker med livstruende sygdomme og deres pårørende.

Udgivet: September 2017

Midtvejsevaluering fra 2017 kan også findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Projektgruppe

Til top