Hvidbog om rehabilitering, der udkom i 2022, er det dokument, der beskriver rehabilitering i Danmark. Hvidbogen, som Rehabiliteringsforum Danmark står bag, indeholder bl.a. den danske definition af rehabilitering.
I forhold til rehabilitering ved livstruende sygdom findes også en række nationale og mere rammesættende dokumenter.
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en generisk model for forløbsprogrammer ved kronisk sygdom. Den danner grundlag for udarbejdelse af forløbsprogrammer for forskellige sygdomme.
Forløbsprogrammerne konkretiseres i de enkelte regioner i samarbejde med regionens kommuner (se nedenfor). Forløbsprogrammer beskriver hele patientens/borgerens forløb og dermed også rehabiliteringsindsatsen.
Sundhedsstyrelsen har også udarbejdet kvalitetsstandarder for kommunale forebyggelsestilbud i Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom – Kvalitetsstandarder. Her er standarder for kommunernes arbejde beskrevet, fx i forhold til mestring, fysisk aktivitet og ernæringsindsatser.
Sundhedsstyrelsen står også bag et forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft.
Fælles for alle beskrivelser og programmer er, at behov for rehabilitering afdækkes i en afklarende samtale, som du kan læse om i dokumentet ‘Anbefalinger for behovsvurdering i den afklarende samtale’.
Derudover har Sundhedsstyrelsen udarbejdet anbefalinger for tværsektorielle forløb for forskellige sygdomme, som du kan læse anbefalingerne for tværsektorielle forløb for mennesker med:
Du finder regionernes forløbsprogrammer for forskellige kroniske sygdomme, herunder livstruende sygdomme her:
Der findes en række nationale kliniske kvalitetsdatabaser, som primært afrapporterer data om behandlingskvalitet. Du kan læse mere om de landsdækkende kliniske databaser på rkkp.dk.
Enkelte kvalitetsdatabaser indeholder data om rehabilitering, typisk som del af patientens samlede forløb med livstruende sygdom. Du kan bl.a. læse mere via nedenstående links: