Spring til hovedindhold

Organisering af rehabilitering

Mennesker med livstruende sygdom kan modtage rehabiliterende indsatser, når de har et behov for det.

Sundhedsområdet

Rehabilitering går på tværs af sundheds-, social- og beskæftigelsesområdet. Derfor er rehabilitering reguleret af forskellige lovgivninger og tilhørende vejledninger.

Det fremgår af Sundhedsloven (§84), at regioner skal tilbyde en genoptræningsplan til patienter, der har et lægefagligt begrundet behov for fortsat genoptræning efter udskrivning fra sygehus. Kommunen skal tilbyde vederlagsfri genoptræning, jf. genoptræningsplanen (§140). Det fremgår også, at kommunen etablerer forebyggende og sundhedsfremmende tilbud til borgerne, herunder tilbud om patientrettet forebyggelse (§119). Henvisning foregår typisk via korrespondancemeddelser.

Serviceloven beskriver, at kommunen skal tilbyde genoptræning til afhjælpning af fysisk funktionsnedsættelse forårsaget af sygdom, der ikke behandles i tilknytning til en sygehusindlæggelse (§86). I forhold til samarbejde på tværs, beskriver Sundhedslovens §203, at sundhedsklynger på tværs af et regionalt/kommunalt optageområde for et akutsygehus skal sikre sammenhæng i rehabiliteringsforløb på tværs af sundhedsområdet og i relevant omfang mellem sundhedssektoren og de sektorer, der grænser hertil.

Kommunen har myndighedsansvaret for genoptræning og rehabilitering, der foregår uden for sygehuset. Ved genoptræning forstås en målrettet og tidsafgrænset samarbejdsproces mellem en patient/borger, eventuelt pårørende og personale. Formålet med både genoptræning og rehabilitering er, ifølge vejledningen, at patienten/borgeren opnår samme grad af funktionsevne som tidligere eller bedst mulig funktionsevne.

Genoptræningsplanen er en henvisning af den enkelte patient til genoptræning efter udskrivning fra sygehuset. Genoptræningsplanen skal angive om patienten har behov for almen genoptræning, genoptræning på specialiseret niveau eller rehabilitering på specialiseret niveau. Vejledningen beskriver kriterier for, hvornår en patient har behov for genoptræning på enten basalt, avanceret eller specialiseret niveau eller behov for rehabilitering på specialiseret niveau. Derudover angives hvilke krav, der stilles til forekomst, kompetencer, udstyr og organisering på de forskellige niveauer. Du kan læse mere i Vejledning om kommunal rehabilitering.

Beskæftigelsesområdet

I 2013 blev rehabilitering skrevet ind i lov om en aktiv beskæftigelsespolitik. Kommunerne er herefter forpligtet til at oprette tværfaglige rehabiliteringsteams, og tilbyde rehabiliteringsplaner som led i beskæftigelsesindsatsen til mennesker med sygdom og funktionsnedsættelse.

Til top